Gudronul – Ce este gudronul și ce alternative ai la fumatul tradițional
„Ce conține fumul de țigară?”, iată un subiect dezbătut de multă vreme.
Procesul de ardere a tutunului produce peste 6.000 de substanțe. Dintre acestea, autoritățile de sănătate publică au constatat că în jur de 100 de substanțe sunt legate de bolile asociate fumatului.
Printre substanțele considerate nocive pentru organism, atât pentru fumători, cât și pentru nefumătorii care inhalează fumul de țigară, se află și gudronul.
Ce este, mai exact, gudronul? De ce dăunează organismului? În cele ce urmează, vei afla răspunsul la aceste întrebări și, totodată, vei descoperi ce alternative ai la îndemână, pentru ca experiența fumatului să fie mai puțin nocivă, deși nu total lipsită de riscuri.
Ce este gudronul - 2 mituri demontate
„Nicotina este cea mai periculoasă substanță atunci când este vorba despre consumul de tutun”. Acesta este un mit. Deși provoacă dependență, nicotina, care se regăsește natural în frunzele de tutun, nu este problema principală a consumului de tutun, ci procesul de ardere, în urma căruia rezultă fum. Acesta din urmă conține peste 6000 de substanțe nocive pentru organism.
Iată 2 dintre miturile referitoare la gudron:
Mitul 1: Gudronul este o substanță adăugată. Unul dintre cele mai întâlnite mituri despre gudron este legat de faptul că ar fi una dintre substanțele adăugate, de-a lungul timpului, pentru a intensifica gustul și aroma tutunului. Total neadevărat. Ce trebuie să rețineți, sunt două aspecte importante:
- gudronul nu este o substanță în sine, ci o măsură a cantității totale de reziduu;
- gudronul este reziduul din fumul produs în urma arderii țigării.
Mitul 2: Cantitatea de gudron dintr-un produs din tutun este cea mai importantă. Gudronul este o unitate de măsură care indică, în miligrame, cantitatea de reziduuri din fumul de țigară. Mai importantă decât cantitatea în sine este compoziția acestor reziduuri – astfel de dăm seama cât de nocive sunt, de fapt. Este unul din motivele principale pentru care nu toate produsele din tutun sunt la fel.
Dincolo de aceste mituri, care ar fi, totuși, definiția gudronului? Dacă faci un mic exercițiu de imaginație, poți vizualiza cum colectezi fumul de țigară într-un bol. Îndepărtezi nicotina și apa, după care observi că rămân niște reziduuri lichide și solide. Ei bine, acestea reprezintă gudronul, măsurat în miligrame.
Ce alternative mai bune ai la fumatul tradițional
Spre deosebire de țigările tradiționale, un dispozitiv heat-not-burn nu arde tutunul, ci îl încălzește. Experiența fumatului este fără fum, fără scrum și cu mai puțin miros neplăcut, care se disipează mai repede.
Gudronul este produs prin arderea tutunului și măsoară, în miligrame, cantitatea de reziduuri solide și lichide din fumul rezultat. În urma încălzirii tutunului, se produce aerosol. În cazul IQOS, 90% din greutatea acestui aerosol, care nu conține particule solide, este reprezentată de elemente cum sunt apa și glicerina, nu de gudron, pentru că acesta nu există. Astfel, aerosolul produs de IQOS are o compoziție fundamental diferită de cea a fumului de țigară.
De altfel, conform studiilor clinice și măsurătorilor anumitor componente nocive, recunoscute de organizațiile de sănătate internaționale, IQOS generează cu 95% mai puține substanțe nocive*, comparat cu fumul de țigară.
* Informații importante: Deși IQOS nu produce gudron, IQOS nu este lipsit de riscuri și eliberează nicotină, care provoacă dependență. Reduceri medii ale nivelurilor unei game de substanțe nocive (excluzând nicotina), comparat cu fumul de la o țigară de referință (3R4F).Efectele negative ale gudronului în viața de zi cu zi
Pește la grătar, murături fierte în oțet sau vinete coapte. Toate sunt delicioase în farfurie și au arome irezistibile. Dar dacă după 2-3 zile de când le-ai preparat, încă te mai simți în propria casă ca într-o cantină, nu mai e la fel de plăcut.
Așa se întâmplă și cu fumul provenit de la țigările convenționale, care persistă chiar și câteva ore după ce într-o încăpere nu se mai fumează. Totodată, din cauza gudronului pe care îl conține, duce la îngălbenirea pereților și a mobilei. La fel se întâmplă și cu dinții. Mai exact, gudronul din tutun poate provoca îngălbenirea dinților, la suprafață.
IQOS controlează încălzirea pentru a oferi o experiență fără fum, fără scrum și cu niveluri cu 95% mai reduse ale unor substanțe nocive, în comparație cu țigările convenționale.* Procesul de ardere a tutunului produce peste 6.000 de substanțe. Dintre acestea, autoritățile de sănătate publică au constatat că în jur de 100 sunt legate de bolile asociate fumatului. Printre cele mai nocive substanțe sunt monoxidul de carbon, dar și o serie de compuși din gudron, reziduul din fumul produs în urma arderii țigării. De aceea, IQOS reprezintă o alegere mai bună decât continuarea fumatului.
Informații importante: Aceasta nu echivalează neapărat cu o reducere a riscului cu 95%. IQOS nu este lipsit de riscuri.*„Cu 95% mai puține” reprezintă reduceri medii ale nivelurilor unei game de substanțe nocive (excluzând nicotina), comparat cu fumul de la o țigară de referință (3R4F).